Čo sa deje kým spíme?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa deje s naším telom počas spánku? Mozog totiž pracuje aj počas neho. Vedci zistili skutočný význam spánku Spánok je niekedy to jediné, na čo sa tešíme. Po únavnom pracovnom dni, kedy aj rozmýšľanie býva ťažké ale náš mozog stojí pred ťažkou úlohou. Spánok je totiž nielen časom oddychu. Je to čas na mimoriadne dôležitú prácu. Dokonca vzniklo niekoľko vedeckých štúdií, aby sme vedeli odhadnúť stimuláciu mozgu a tak zistiť, aké procesy sa dejú počas spánku. Oddych pre telo teda nie je primárne jediným dôležitým procesom, ktorý nám spánok prináša. 

bábätká veľa spia, vieme prečo

Spánok je proste keď zaspím – chyba! Spánok je súhra rôznych fáz. Pričom počas každej fázy sa správa telo a mozog inak. Vedeli ste, že počas spánku prechádzame až piatimi fázami? Počas každej sa dejú zázraky z neurologického a psychologického hľadiska. O zložitosti procesu ako je spánok sa teda nedá pochybovať. 

  • V prvej fáze spánku prechádzame s bdelého stavu do stavu spánku. Obvykle trvá od piatich do dvadsiatich minút. Ak človeka niečo prebudí v tejto fázy spánku, má pocit, že mal iba zavreté oči.
  • V druhej fáze nastávajú zmeny – klesá tep aj telesná teplota. Človek naozaj spí. Telo aj myseľ sa pripravuje na odpočinok. V mozgu sú merateľné hodnoty sigma vĺn.
  • V tretej fáze nastáva prechod do hlbokého spánku. Je to taká medzi- cesta alebo ju môžeme nazvať spojnicou medzi driemaním a hlbokým spánkom.
  • V štvrtej fáze sme v stave hlbokého spánku. Osoba s prerušeným spánkom v štvrtej fázy je mierne dezorientovaná. 

sny

Počas týchto fáz pôsobí spánok najmä na telo a na fyzické regenerovanie tela. Hovorí sa tomu aj samoliečenie, počas ktorého telo cielene dopuje problémové partie krvou a podporuje regeneráciu organizmu. Ak sa Vám snívajú sny nachádzate sa v piatej fáze. Fáze REM. Počas tejto fázy sa mozog rozbehne na plné obrátky a usilovne pracuje. Vedci zistili, že práve táto fáza spánku a jej nerušený proces je zodpovedný za ukladanie informácií získaných počas dňa. Teda informácií a spomienok z krátkodobej pamäte do pamäte dlhodobej. Aj preto je možné, že bábätká potrebujú zvýšenú mieru spánku. Je to nielen kvôli rastu tela ale aj kvôli potrebe spracovania množstva prijatých interakcií.